Piwa rzemieślnicze
1 vote, 4.00 avg. rating (85% score)

Ostatnio bardzo popularne stało się degustowanie piw – zwłaszcza piwa rzemieślniczego, który nie pochodzi z dużego browaru, a z małego, lokalnego browaru. Smak takiego piwa może kompletnie odbiegać od tego, który jest nam znany w popularnych sklepowych markach piwowarskich. Jest robione przede wszystkim z naturalnych składników, wykorzystując niestandardowe dodatki, które zapewniają szczególny i niespotykany nigdzie smak piwa. Im bardziej kreatywny jest piwowar, tym ciekawszego smaku można się spodziewać.

Coraz częściej można spotkać piwa rzemieślnicze w pubie, co stanowi świetną alternatywę dla oklepanych piw dostępnych w każdym supermarkecie. Niektóry lokale urządzają degustację takiego piwa porównywalną z degustacją wyrafinowanych win. Jest to dobry sposób, aby zasmakować w najlepszych piwach z poszczególnych regionów Polski i zagranicy. Oczywiście to, że piwo zalicza się do rzemieślniczych nie znaczy od razu, że będzie nam smakować. Warto jednak zapoznać się z różnorodnością smaków, jaką nam oferuje ich istnienie.