Piwa rzemieślnicze

Ostatnie lata to wzrost popularności piwa jako napoju. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się dzisiaj, obok piw komercyjnych, produkowanych masowo, na wielką skalę – piwa rzemieślnicze, warzone z pasją, często w małych partiach. Piwa takie produkowane są przez osoby wkładające w ten proces całe serce, przez rzemieślników, miłośników piwa, w małych manufakturach przy zachowaniu proporcji składników i przy odpowiednim doborze składników. Warzone są tak, aby uzyskać określony smak, kolor i pienistość. Stosowane są specjalne szczepy drożdży, rozmaite gatunki słodu, a także różne sposoby fermentacji takiego piwa. Składniki często są mieszane, kombinowane ze sobą tak, aby uzyskać posmak cytrusów albo gorzkiej czekolady czy orzechów. Także natężenie goryczki w takich piwach jest uzyskiwane poprzez odpowiedni proces produkcji.
Coraz więcej sklepów posiada w swojej ofercie takie trunki, do tego możemy spotkać piwa rzemieślnicze w pubie. Pomimo swojej ceny, niejednokrotnie nieco wyższej, niż cena piwa produkowanego masowo, piwa komercyjne kupowane są przez osoby poszukujące napoju lepszej jakości, niż jakość produktu masowego.